22. årsdag for oprøret i SydKurdistan

For 22 år siden startede den kurdiske opstand mod den irakiske regering, oprøret startede med at den civile kurdiske befolkning protesterede mod det irakiske styre i kølvandet på en våbenhvile mellem Irak og resten af verden, efter et fejlslaget forsøg på at invadere Kuwait.

Det gik ikke langtid før Peshmarga styrkerne sluttede sig til den civile befolkning og på få uger havde kurderne befriet alle kurdiske områder i Sydkurdistan inklusiv Kêrkuk og Mosûl, et oprør der i sin tid var udsprunget i Ranya.

Et sammendrag af optagelser på Kurdistan TV fra oprøret i 1991

Udsendelse fra Gêlî Kurdistan TV fra oprøret i 1991

 

Bush senior svigter kurderne

Oprørets glæde varede kun kortvarigt da den derværende amerikanske præsident George Bush, aldrig levede op til sit løfte om at støtte befolkningerne i Kurdistan og Irak. Panik brød ud blandt den kurdiske befolkning, da man frygtede endnu et gas angreb som den i 1988.

Del 1 af en dokumentar der omhandler de omkring 3 millioner kurdere der så sig nødsaget til at flygte til Iran og Tyrkiet

Den 6. april vurderede UNCHR at 750.000 tusinde kurdere var flygtet til Iran, 280.000 til Tyrkiet og 300.000 flere var samlet ved den tyrkiske (Nordkurdiske) grænse. I følge nødhjælpsorganisationer døde der mellem 500 og 1000 kurdere om dagen på den tyrkiske grænse og flere hundrede om dagen på den iranske (Østkurdiske) grænse.

For at komme flygtningene til undsætning skabte de allierede stater en fly-forbuds zone (No-fly zone) for at sikre dem imod fly angreb fra irakiske fly og så nødhjælpsorganisationer kunne komme sikkert ind og udføre humanitær arbejde.

 

Peshmarga forsatte kampen

De kurdiske Peshmarga styrker forsatte deres kamp i Sydkurdistan og i oktober måned blev der lavet en aftale med Irak om en delvis tilbage trækning fra de kurdiske områder, hvilket resulterede i oprettelsen af Kurdistans Regionale Regering (KRG) der omfattede de kurdiske amter, Slêmanî, Hewlêr og Duhok.

http://www.youtube.com/watch?v=f7K1_3dBBDE

Sîvan Perwer synger for første gang foran en fri kurdisk befolkning – 1991

Resten er historie!