Halabja folkemordet – 25 år siden massakren

Halabja massakren eller blodige fredag var et folkemord mod det kurdiske folk og fandt sted 16. marts 1988, ved Iran-Irak krigens afslutning, hvor kemiske våben blev brugt af irakiske regeringsstyrker mod den kurdiske by Halabja i det sydlige Kurdistan.

Angrebet dræbte over 5.000 civile mænd, kvinder og børn og sårede yderligere 10.000. Tusinde døde efterfølgende af komplikationer, følgesygdomme og medfødte defekter i årene efter angrebet. Giftgas angrebet er officielt defineret som et folkedrab mod den kurdiske befolkning i syd Kurdistan, det er stadig det største angreb med kemiske våben rettet mod en civilbefolkning historisk set.

Halabja angrebet er blevet anerkendt som en særskilt begivenhed fra Anfal folkedrabet det blev udført mod det kurdiske folk af det irakiske styre under Saddam Hussein. Den irakiske højesteret anerkendte Halabja massakren som et folkedrab den 1. marts 2010, en beslutning der blev hilst velkommen af Kurdistan Regional Government (KRG). Angrebet blev også dømt som en forbrydelse mod menneskeheden af det canadiske parlament.

Nogen af de første journalister der kom til byen var et iransk filmhold (advarsel stærke billeder)

 

De kurdiske artister Cîwan Haco, Adnan Karîm, Kanî og Nasir Rezazî, har sluttet kræfterne sammen og lavet denne mindesang