Portræt af Qazi Muhammad: 66 år siden han gik bort

Qazi Muhammad, stifteren af Kurdistan’s Republik af Mahabad og af det kurdiske parti PDKI, blev d. 31.3.1947 hængt af det Iranske regime der blev støttet af Storbritannien. I år er det 66 år siden denne brutale hændelse, som stadig til den dag i dag, anses som en tragisk dag i kurdisk historie.

Sidenhen er dagen blevet en officiel mindedag, for alle de kurdiske martyrer. I Aalborg samles kurderne årligt fra alle dele af Kurdistan, for at mindes denne dag. I år var ingen undtagelse. Baba Ali Mehrperwer, tidligere bestyrelsesmedlem af PDKI, som nu er bosat i Sverige, fortalte om Qazi Muhammed og hans betydning for den kurdisk-politiske historie.

Qazi Muhammad blev født i 1900, og han nåede lige at fylde 51, inden han på uretfærdigt vis fik taget sit liv. Qazi Muhammed er født og opvoksede i Mahabad. Han gik til koran undervisning, og nåede derigennem titlen som Imam. Udover sin religiøse uddannelse, kunne han tale nogle fremmedsprog som fransk, engelsk og russisk hvilket var usædvanligt i den periode.

Mahabad republikken, også kaldt Den Kurdiske Republik, blev stiftet i den kurdiske by Mahabad, og byen er i dag hovedstaden i Øst Kurdistan. Den Kurdiske Republik nåede knap at eksisterer i 11 måneder, da den iranske regering dømte Qazi Muhammed til døden. Han blev sammen med sin bror Sadri Qazi og fætter Sayfi Qazi, hængt i Chwerchra-paladset i centrum af Mahabad.

Qazi Muhammed troede på en kurdisk nation, og kæmpede for den kurdiske sag til sin sidste dage. Han ønskede ét Kurdistan og én kurdisk nation.

Qazi Mohammeds sidste ord, lød som følgende: “Mine kære, det er de sidste timer af mit liv, og jeg beder jer om følgende. For Guds skyld, kom, og lad være med at være hinandens fjender. Vær som en, og stå bag hinandens ryg, mod den magtsyge og uretfærdige fjende. Lad vær med at sælge jer selv til fjenden. Fjenden udnytter jer, til den har opnået sit mål… For at blive frie, skal I (kurdere) stoppe med at kæmpe indbyrdes imod hinanden, stoppe med at misunde hinanden, stoppe med at sælge jer selv til fjenden, og kun på den måde bliver I frie og dermed i stand til at befrie jeres nation.”