Hani på flugt med sin drøm

Den kurdiske sangerinde Hani fortæller i et interview om sin flugt fra Iran, med intet andet end en kuffert og en stor drøm.

Hani boede indtil 2004 i det østlige Kurdistan, som velvidende er en del af den Islamiske Republik Iran. Hani lever og ånder for sin musik, og i Iran var hun en del af et band, bestående af andre kvinder med samme drøm. I Iran måtte de godt synge og give koncerter, dog uden mandligt publikum.

“Hver gang vi optrådte, var det kun for kvinder” Siger Hani “Vi havde ikke engang lov til at blive fotograferet. Vi måtte heller ikke tage billeder til os selv.”

I 2004 ville Hani ikke længere finde sig i, at blive holdt tilbage fra at opnå sin drøm, og flygtede derfor til Tyskland. Kort tid efter optrådte hun både på kurdiske TV kanaler og til internationale musikfestivaler.

Hani er sidenhen flyttet tilbage til Sydkurdistan, hvor hun føler sig tryg, og hvor hun har friheden til at følge sin drøm.
Hani har ikke fortrudt sit valg, men da hun bliver spurgt om, hvad hun efterlod i Iran, kunne hun ikke holde tårerne tilbage og svarede:

“Jeg efterlod mine to børn.  Min passion for musik kunne ikke lade mig leve et almindeligt liv, med mine børn og min familie. Jeg ville meget mere med livet – ikke bare det at være mor og en del af min familie”

Hani fortæller, at hendes børn nu er blevet store, og forstår godt at det ikke var deres skyld at Hani forlod dem, men fordi hun havde en historie at fortælle – gennem sin musik og tekster.

Hani har efterhånden indspillet adskillige sange og musikvideoer. Blandt hendes sange kan nævnes; “Masi Xanm” som omhandler en stærk kvinde, der kæmper sin kamp for skønheden, en skønhed der er forbudt.