Vil Dabkeh komme i Guinness rekordbog i Hewler?

Kurderne er i år fastslået på at komme ind i Guinness Rekordbog, ved at organisere den længeste “Dabkeh” i verden, i samarbejde med alle etniske grupper.

Dabkeh er en kurdisk-traditionel dans karakteriseret ved at holde hænder og kendt i det kurdiske sprog som Hilperke. Unge mænd og kvinder danner en cirkel og udføre denne dans hovedsagelig til forskellige kurdiske begivenheder som Newroz.

Kurderne vil bestræbe sig på at komme ind i Guinness Rekordbog, for første gang i 2013 ved at danne den længste Dabkeh i verden, som vil blive afholdt den 19. marts med deltagelse af alle etniske grupper, der lever i irakisk Kurdistan samt repræsentanter fra Guinness Rekordbog.

“Den 19 marts fra kl. 15:00 indtil 17:00, vil den længste kurdiske Dabkeh udføres i nærheden af Hewler og vi forventer, at denne Dabkeh træder ind i Guinness Rekordbog. Vi har arrangeret et antal helikoptere til at fange optagelser og billeder af begivenheden, for at få et klarere dokumentation af begivenheden, når vi viser det til enheder tilknyttet med Guinness Rekordbog” – Hamza Hamed, Media Manager i Hewler.

Det forventes, at mere end 6 tusinde mennesker vil deltage i Dabkeh. Hver person får et nummer og vil komme ind gennem tre hovedindgange der er blevet organiseret i hjertet af Hewler. Den vigtigste betingelse for at deltage i denne begivenhed er, at deltagerne skal være over 14 år.

Endvidere nævnte Hamza Hamed, at “det forventes at 6000 mennesker, forhåbentlig endnu flere, vil deltage i dette Dabkeh. Det er desuden gratis at deltage. Vi håber, at de statslige myndigheder, såsom ministerier, generaldirektorater, samt alle afdelinger og organisationer i civilsamfundet, vil deltage i begivenheden. Der er tre hovedindgange, som deltagerne kan bruge til at få adgang til placeringen: det første indgang vender ud mod Nishtiman markedet, den anden er foran Hewlers Rådhus og den tredje hovedingang ligger foran ministeriet for Sundhed. Der vil Dabkeh-udvalget og den tilsynsførende kommission afleverer hver person et nummer ved ankomsten.”

Den stor festbegivenhed Newroz, vil i år være meget anderledes fra de andre år, grundet kommunernes udrømmede præparater af mange aktiviteter i Kurdistan, især i Hewler. Kurdistans borgere vil hovedsagelig nyde den kurdiske Dabkeh, udført i takt til trommerne og Zurna fløjte, hvor deres by vil sætte en Guinness rekord.