Det traditionelle vs. Det moderne

Kurdisk tøj er kendt for at være spækket med flotte farver, utrolige mønstre og motiver samt forskellige modeller og sammensætninger af stof.

Kurdisk tøj har dog udviklet sig meget gennem årenes løb, hvor det traditionelle præg af kjolerne er blevet moderniseret. På ovenstående billede, ses den meget traditionsbundne form af kurdisk tøj, hvor kvinderne bærer en lang kjole med få udskæringer samt en lang vest over. Denne model stammer især fra 90’erne, hvor kjolerne stadig prydede med forskellige mønstre, men holdte stilen simpel med en ensfarvet lang vest. På daværende tidspunkt, ”legede” man ikke meget med stoffet og dets udskæringer, da man helst så at det traditionelle dominerede.

Da vi bevægede os hen mod årtusinderne, udviklede det kurdisketøj sig i takt med Kurdistans udvikling og modernisering. Kjolerne blev mere skræddersyet til den enkeltes krop, og tilbehøret sad også tættere til kroppen. Desuden blev det også moderne at have en mere gennemsigtig kjole på, der gjorde underkjolen tydeligere. På den måde kunne man eksperimentere med stoffet, ved at fremhæve vilde farver der gjorde stilen mere fremtrædende.

I dag er udviklingen af kurdisk tøj toppet. Den traditionelle kurdiske kjole er kommet lidt i baggrunden, hvor man fortsat arbejder på at modernisere kurdisk tøj med anderledes udskæringer og modeller. Den kurdiske kjole er endda blevet designet som en slags gallakjole, der er den helt nye mode inden for den kurdiske modeverden.

Spørgsmålet er om moderniseringen af kurdisk tøj gør, at det traditionelle ender i glemmebogen. Er den kurdiske modeverden så småt begyndt at glemme det traditionelle præg af kurdisk tøj? Hvad synes du?

Foto: Kurdish Modern Fashion